maanantai 15. lokakuuta 2012


Järkevää energiapolitiikkaa kaupunkilaisten parhaaksi


Mielestäni kasvihuoneilmiön torjunta on ihmiskunnan tärkeimpiä tehtäviä. Se tehtävä kuuluu nyt vaali-iässä olevalle sukupolvelle. Meille. Sitä ei pidä yrittää väistää millään verukkeella, vaikka tulisi kalliiksikin. Nyt maailmalla poltetaan kivihiiltä ja muita fossiilisia polttoaineita todella runsaasti. Esimerkiksi CARMA:n sivuilla näytetään, mistä hiilidioksidipäästöjä tulee Suomessa ja maailmassa. Suomen yhteenlaskettujen hiilidioksidipäästöjen määrä sähkön tuotannon osalta on noin 15 miljoonaa tonnia vuodessa. Yhdestä ainoasta suuresta maailmalla toimivasta voimalaitoksesta voi tulla paljon enemmän päästöjä kuin koko Suomesta. Tällaisia suurlaitoksia on vieläpä runsaasti. Vertailun vuoksi kannattaa katsoa Helsingin Energian sivuja ja todeta ainakin se, että Helsingin Energia on toteuttanut ympäristön suojelua esimerkillisesti. Kaksi kansainvälistä ympäristöpalkintoa todistaa siitä. 


Helsingin valtuustolle esitetään päätettäväksi suuri energiaratkaisu vuonna 2015, siis nyt alkavan vaalikauden aikana. Tullaan päättämään uuden biovoimalan rakentamisesta Vuosaareen. Voimala olisi kallis ja sen polttoaine, hake tai pelletti ovat myös kalliita.  Samaan aikaan Helsinki on taloudellisissa vaikeuksissa, on löydettävä suuria säästökohteita. Vuosaareen suunnitteilla olevan biovoimalan polttoaineen tarve olisi valtavan suuri. Voimalaitos kuluttaisi noin 1 000 000 tonnia haketta tai noin 600 000 tonnia pellettejä vuodessa Helsingin Energian ilmoituksen mukaan. Ei sen kuljettaminen Vuosaareen mahdotonta ole, mutta järkevää se ei ole. Biopolttoaine tulisi kuluttaa lähellä sen tuotantopaikkaa siten, että siitä saatava hiilidioksidipäästövähennys olisi suurimmillaan. Biomassan määrä on rajallinen. Liikenteen polttoaineiden, bensiinin ja dieselöljyn korvaaminen biopohjaisilla uusiutuvilla polttoaineilla on vaikeaa. Niiden tuottaminen biomassasta lähellä tuotantopaikkaa vähentäisi liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi teollisen tuotannon rakentaminen maaseudulle kasvukeskusten ulkopuolelle auttaisi maaseudun pitämisessä asuttuna. Puubiomassa on lisäksi sellainen liikennepolttoaineen raaka-aine, joka ei kilpaile ruuan tuotannon kanssa. On epäeettistä tuottaa bensiiniä korvaavaa polttoainetta ruuan tuotannon kustannuksella nälkää näkevässä maailmassa. Sitä paitsi nykyinen päästökauppajärjestelmä vain siirtäisi Helsingin säästämät päästöt muualle. Päästökauppajärjestelmässä päästöoikeuksia jaetaan jokaiselle valtiolle ja yritykselle tietty määrä ja sen jälkeen niistä oikeuksista käydään kauppaa. Jos Helsingin Energian saamaa päästöoikeutta ei tarvitakaan, se myydään - ehkä hyvään hintaan - jollekin toiselle, joka siten saa luvan tupruttaa hiilidioksidia taivaalle vastaavan määrän. 


Toivon voivani vaikuttaa siihen että biovoimalaa ei rakennettaisi, vaan Helsinki panostaisi voimakkaasti energian säästöön. Siihen kaupungilla olisi runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia.

1 kommentti:

  1. Huomasin juuri, että Vihreiden Osmo Soininvaara sekä Otso Kivekäs ovat kirjoittaneet aivan samanlaisia ajatuksia kuin minäkin:
    http://www.soininvaara.fi/2012/10/24/7859/#more-7859

    http://otsokivekas.fi/2010/07/helsingin-lammitys-eli-lyhyt-johdanto-energiapolitiikan-hankaluuteen/

    Ihmeellistä, että Vihreät kuitenkin halusivat lähteä viemään energiapolitiikkaa toiseen suuntaan.

    VastaaPoista

Kommentointi ei mahdollista. Tule tapaamaan henkilökohtaisesti Perussuomalaisten kiertueelle.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.